spreektaal2013
P. 1
AH vs EkoPlaza The clash of the buurtsupers
6 56
Geluk
is nu heel gewoon
9
Duurzaam shoppen
Jong en
in gesprek met Bussum Maart 2013
Ik duurzaam?
Vandaag even
niet...
Leeft duurzaamheid in Bussum onder de jeugd? Dat vroegen we ons, samen met leerlingen van het Technasium, af bij het starten van dit project. En wat is duurzaamheid eigenlijk? Saai, groen, ver van mijn bed? Heeft dat niet iets met energie te maken?
Ook ja, maar het gaat om veel meer. Al snel werd duidelijk dat het om van alles om ons heen gaat dat onze aan- dacht verdient.
Of het nu de herkomst van jouw kle- ding is, de make-up die je op je ge- zicht smeert, de tussendoortjes uit de supermarkt, de auto waarin je wordt rondgereden tot en met de kraan die je elke ochtend gedachteloos open draait.
Er zijn in Bussum allerlei initiatieven om ons hier alert op te maken. ‘Neem je fiets om boodschappen te doen’, ‘zet je motor af bij dichte spoorbomen’, ‘schroef zonnepanelen op je dak’ en ga maar zo door. Doe dit en doe dat vooral niet. Voor de toekomst van onze kinderen.... Speciaal voor jullie! Dus is het dan te veel gevraagd dat jullie ook een bijdrage leveren? ‘Doe die computer uit’, ‘de deur dicht’, ‘pak eens één handdoek in de week in plaats van zeven.....’ Maar dat klinkt allemaal zo belerend en dat is juist precies wat we niet willen.
Daarom is de uitdaging aan jullie. De krant is er. Wij hebben een eerste aanzet gegeven. Pak de handschoen op en kom met initiatieven, ideeën en verrassende oplossingen. Er zijn er genoeg. Lees maar. En reageer op oproepen die gedaan worden. We zijn benieuwd naar jullie reacties. Redactie Spreektaal.
Het boegbeeld van Fisker: de Karma.
Autorijden, en dan met name sportauto-rijden, is nu eindelijk weer mogelijk.
En dat zonder te hoeven nadenken over de wereld die onder onze Michelinbanden naar de maan gaat (zie artikel op pagina 11).
‘SLOPEN WAS OPTIE’
Door Suzanne Brakenhoff & Vera Kools
NIEUWE ENERGIE CREËERT TOREN
Bussum, maart 2013 - In Bussum staat een van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland. Het gaat om de Bussumse Water- toren, die in 2010 werd opgeleverd en daarmee het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland was.
Lees verder op pagina 2
Door bijvoorbeeld zelf elektriciteit op te wekken en water zoveel mo- gelijk te hergebruiken, is deze water- toren het milieu zo min mogelijk
tot last. De Bussumse architect Bob Custers van VOCUS architecten en Michiel Haas van het Nederlands
Instituut van Bouwbiologie en Ecologie zijn geheel op eigen risico aan dit project begonnen en heb- ben laten zien dat duurzaamheid gewoon kan. De watertoren is dus een heel duurzaam gebouw, maar wat houdt dat nou precies in?
Bob Custers
Bruna en Stabilo... een mooi stel
Bij inleveren van deze advertentie ontvang je 20% korting op alle Stabilo producten.
Geldig tot 1 mei 2013 en alleen bij Bruna Bussum
Veerplein 106, 1404 DC Bussum
Tel: 035 - 691 74 85 brunabussum@upcmail.nl • www.bruna.nl
(advertentie) (advertentie)
Totaalprijs 8 zonnepanelen: € 3.280,- (incl. subsidie en installatie). Opbrengst ca. 1.800 kWh/jaar. Actie geldig t/m 31 mei 2013.


   1   2   3   4   5