spreektaal2011
P. 1
4 Gokverslaving 7 9
Social Media
Allemaal boeren in Groningen?
Jong en
in gesprek met Bussum December 2011
‘Politiek werd mij met de paplepel ingegeven’
Nen van Ramshorst is sinds een jaar wethouder in Bussum. Ze komt uit het kamp van Groenlinks en is een groot voorstander van jeugdpartici- patie. Tijd dus om terug te kijken op het afgelopen jaar en te horen wat de gemeente en zijzelf graag zouden willen doen voor jongeren.
Wikipedia; Grenzeloze generatie (geboren vanaf 1986)
“Voor de grenzeloze generatie geldt dat kinderen al vroeg actief zijn met sms en op internet met profielensites en msn. Voor deze generatie zijn de nasleep van 9/11, de dotcombubble en de moord op Pim Fortuyn vormend. Vanuit de commercie hebben marketeers de jongerencultuur ook getypeerd als achterbankgeneratie, knip-en-plakgeneratie, mediageneratie, Einstein-generatie en Generatie Y (ver- troeteld, zelfverzekerd en opgegroeid met grote technologische vooruitgang). Authentiek zijn vinden ze belangrijk. Ze willen flexibel werken in sfeervolle omge- vingen waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze zich authentiek kunnen ontwik- kelen. Ze willen meteen meedoen en toe- gevoegde waarde leveren, bijvoorbeeld met de inzet van sociale media.. ”
Deze tweede Spreektaal staat in het ka- der van de grenzeloze generatie. Eindexa- menleerlingen van het Sint Vitus College en Jong Bussum kregen de mogelijkheid om zelf de redactie te voeren over deze uitgave. Hoe gaan jongeren om met alle mogelijkheden die ze krijgen? Hoe au- thentiek zijn ze en zijn de verleidingen niet te groot? Dat was het uitgangspunt en daar zijn de artikelen op gebaseerd. Daarnaast heeft Jong Bussum de moge- lijkheid zich te profileren en de politiek in Bussum ‘onder schot’ te houden. Wat is Bussum van plan met jongeren? In het interview met Nen van Ramshorst wordt daar meer duidelijk over. Als je wilt re- ageren, doe dat dan op de site van Jong Bussum. We zijn benieuwd naar jullie op- merkingen, ideeën en commentaar.
Tot volgend jaar.
Door Nini Zwetsman en Luuk Eijpe
Hoe is uw jeugd geweest, hoe stond u tegenover politiek en komt u uit Bussum?
Nee, ik kom niet uit Bussum. Ik kom uit Driebergen, een beetje een verge- lijkbaar dorp met Bussum, maar dat is wel al lang geleden.
Ik kom uit de jaren 50 dus mijn jeugd was in de jaren 50 en de vroege jaren 60. Van huis uit heb ik wel de belang- stelling voor politiek mee gekregen, mijn vader was daar ook actief in. Dus het is met de paplepel ingego- ten.
Van hier tot Tokio!
Het halen van je examen, daar gaat het tijdens je middelbare school om. Maar wat ga je daarna doen? Veel jongeren besluiten om er even lekker tussenuit te gaan en te gaan reizen. En tegenwoordig is dit ook veel mak- kelijker geworden door bijvoorbeeld de jongerenorganisaties.
Heeft u daar ook in de politiek in ge- zeten?
Nee dat niet, maar ik was er wel altijd in geïnteresseerd.
Ik heb altijd wel een beetje van het gevecht gehouden in de politiek. Iets voor mekaar krijgen, de discussie dat vond ik als kind al spannend.
Ik had alleen maar broers, 2 oudere en 1 jongere, en in die tijd had je wat nu een beetje terug komt, de debat- clubs op school.
Vervolg op pagina 3
Door Elodie de Leeuw en Brenda Lumkeman
Hiermee kan je een vakantie plan- nen, maar ook goede ideeën op- doen. Je kunt gaan werken in het buitenland of hulp aanbieden, maar ook een taalcursus volgen. Wij heb- ben drie jongeren geinterviewd die zijn gaan reizen na hun middelbare school.
Marlotte Schijve (17) komt uit Bussum en heeft vorig schooljaar haar Havo-diploma gehaald. Op 1 oktober is ze naar Malta vertrok- ken om voor 10 weken Engels te studeren. Volgend jaar wil ze naar de hotelschool, daarom moet ze goed Engels kunnen spreken.
Vervolg op pagina 2
(advertentie)
CADEAU TIPS:
•Ajax kleding en artikelen
•Barts mutsen en wanten
•Eastpak en Converse tassen
Nassaulaan 4 - 035 6915187
(advertentie) (advertentie)
Volg Gusta op facebook en maak kans op een iPod Touch
wanneer je je nu aanmeldt op facebook (gusta bussum), kun je een iPod winnen
(Zie achterzijde krant voor meer info)
Nen van Ramshorst
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
S
A
LE met kortingen tot wel -50%
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
75%


   1   2   3   4   5