Page 4 - Spiegelschrift 16
P. 4
SPIEGELDEBAT - KERST IN HET SPIEGEL
EENZAAMHEID IS OOK IN HET SPIEGEL EEN SERIEUS PROBLEEM
Niet voor iedereen is het met Kerst ´the most wonderful time of the year´
De Kerstperiode. It´s the most wonderful time of the year, klinkt het in een klassiek kerstlied. We eten wat meer, de familie komt rond de Kerstboom bij elkaar, we drinken Glühwein op de Kerstmarkt in de Spiegel- straat. Kortom: volgens deze romantische idylle is het Vrede op Aarde alom en ziet de wereld er prachtig en zorgeloos uit.
VLNR: JOKE WERNER, MIEKE VAN NIMWEGEN, PAUL KONINGS EN JULIËTTE HASSELBACH.
Iedereen kan weten dat dat beeld niet klopt. Ook in het Spiegel, een buurt met veel oudere bewoners, is er een- zaamheid straks met Kerst. Of verdriet. En lang niet in elk gezin is er voldoende geld voor een copieus gevulde kerst- tafel. Reden voor Spiegelschrift om die ´andere kant´ van onze wijk te bespreken met een aantal deskundigen in onze wijk.
Juliette Hasselbach: “In Nederland is eenzaamheid een serieus probleem. Van de ouderen is een derde eenzaam. Zeker 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Velen van hen hebben vrijwel nooit contact met anderen”.
Mieke van Nimwegen: “Ik herken dat wel. Zo is de situatie hier in het Spiegel ook. We hebben steeds meer oudere cliënten van ruim boven de 80. Veel mensen komen er niet altijd voor uit als ze zich eenzaam voelen en zo komt het probleem niet snel boven tafel. Soms zijn mensen slecht-
Het leed loopt hier keurig gekleed over straat
horend en slecht ter been en daardoor komen ze weinig buiten. Veel ouderen zijn ook digitaal niet echt onderlegd. Allemaal factoren die het leggen van contacten er niet mak- kelijker op maken”.
Bart Neervoort: “Dus wij zíen het probleem gewoon niet?”
Joke Werner: “Ja, dit probleem ga je natuurlijk niet graag aan iedereen vertellen. Niemand vindt het leuk om zielig gevonden te worden. Het is het gevolg van doorgeslagen overheidsbeleid. Veel mensen hebben een plek in een ver-


   2   3   4   5   6